София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Премиерът иска изтребители, подходящи за война

Борисов потвърди, че дават още 150 млн.лв. за социални дейнсти

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев инспектираха обновения Зимен дворец в София. За ремонта му държавата е отделила 5 милиона лева.  Борисов припомни, че по времето на кабинета "Орешарски" този проект е бил за 35 млн. лв. Реконструкцията на спортната сграда започна през септември миналата година. Стойността на обновяването е 4 млн. лева., 3 млн. лева от тях гарантиран резултат за енергийна ефективност, а останалият 1 млн. лв. е предназначен за 10-годишен кредит за строително-монтажни дейности.

Премиерът поздрави спортното министерство за прекрасната организация за световното по художествена гимнастика и волейбол и посочи, че идеята за Световна младежка олимпиада му  нас е реалистична и предложението е дошло лично от президента на МОК.

Запитан дали спортът може да бъде общ приоритет на правителството и президентската институция, Борисов коментира, че напрежение по този въпрос от кабинета не се създава. Премиерът дори изтъкна, че президентът е отишъл на волейбола във Варна, на гимнастиката, а той не е отишъл на нито една от тези срещи и в момента медиите се опитват да вкарат Радев в новините, вместо ремонта на Зимния дворец.

Бойко Борисов препоръча на спортните журналисти да направят допитване дали националният стадион да бъде преместен на друго място, където няма да пречи на трафика на в центъра на града.

„Ако спортната общественост прецени, че това е правилно решение, може да го направим“, добави премиерът.

По повод референдума в Македония, Борисов каза, че България подкрепя своята съседка по европейския й път, но не може да се меси във вътрешната политика на Македония.

Министър-председателят коментира и закупуването на нови изтребители за Българската армия.

"Най-добрите самолети са участвали в конкурса на България. Ние държим самолетите да са нови, за да имат шанс за бой, ако стане война. Помолил съм Каракачанов да покани и летците от Граф Игнатиево да влязат в комисията по избора, защото те ще летят на тях, те са най-добрите“, подчерта премиерът.

Той отново гарантира на майките на деца с увреждания и на всички заинтересовани хора, че в новия бюджет за следващата година ще има 150 милиона повече за социални дейности, но работа на парламентаристите е да разпределят правилно тези пари.

 „Най-лесно е да кажеш "Бойко отговаря". Да, Бойко отговаря. Аз съм поел ангажимент в новия бюджет да има 150 млн. лв. повече. Моята работа е да събера парите чрез НАП, ДАНС и полицията. Разбрахме се в коалиционния съвет, че ще дадем за тези дейности 150 млн. лв. повече. Оттам нататък парламентаристите да го гласуват и приемат", изтъкна премиерът. И допълни, че тези пари са повече от целия бюджет за култура.