София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРЕМИЕРЪТ НА ЧЕХИЯ РАЗКРИТИКУВА ПРЕЗИДЕНТА

СОБОТКА ПРИЗОВА МИЛОШ ЗЕМАН ЗА ПОВЕЧЕ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ

9 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

След като президентът на Чехия Милош Земан отказа да приеме посланика на САЩ в Чехия Андрю Шапиро, днес премиерът на Чехия Бохуслав Соботка разкритикува държавния глава и го призова за повече професионализъм в дипломацията, съобщава Ройтерс.
До публичната разпра се стигна след като дипломатът на Америка заяви в телевизионно интервю, че присъствието на президента на Чехия на тържествата на Русия по случай 70-ата годишнина от победата във Втората световна война би било недалновидно, тъй като щял да бъде и единственият лидер на държава от Европейския съюз. След това изказване Земан заяви, че затваря вратите на официалната резиденция за Андрю Шапиро.
Днес чешкият премиер заяви, че е важно президентът да се придържа към политиката на ЕС и НАТО, за да може да се запази сигурността на страната.
Ройтерс допълва, че президентът Земан, доста често се отклонява от общия курс на Европейския съюз по отношение на Украйна и санкциите срещу Русия.