София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Премиерът на Етиопия взе Нобеловата награда за мир

В първите сто дни от мандата си отменя извънредното положение в страната

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2019 г. на премиера на Етиопия Абий Ахмед Али за усилията му да постигне мир и международно сътрудничество и по-специално за инициативата за разрешаване на граничния конфликт със Еритрея.

Когато Абий Ахмед става министър-председател през април 2018 г., той заявява, че желае да възобнови мирните преговори с Еритрея. Той работи в тясно сътрудничество с президента на Еритрея, за да изготвят принципите на мирното споразумение между двете страни. Тези принципи са заложени в декларациите, които двамата подписват през юли и септември 2018 г.

Мирът не възниква само поради действията на едната страна. Президентът на Еритрея хвана протегнатата ръка на Абий и помогна на мирния процес между двете държави, пише Норвежкият нобелов комитет. Той се надява, че това споразумение ще доведе до много положителни промени за народите на Етиопия и Еритрея. 

След като идва на власт, в първите сто дни от мандата му Абий отменя извънредното положение в страната, предоставя амнистия на хиляди политически затворници, прекратява медийната цензура, легализира незаконните опозиционни групи. Той също така значително увеличава влиянието на жените в етиопския политически и обществен живот. Абий обещава да укрепи демокрацията чрез провеждане на свободни и честни избори.

Премиерът на Етиопия се включва и в други мирни процеси в Източна и Североизточна Африка. През септември 2018 г. неговото правителство допринася много за нормализирането на дипломатическите отношения между Еритрея и Джибути след дълги години на политическа враждебност.

Освен това Абий се опитва да посредничи между Кения и Сомалия при продължителния им конфликт върху спорен морски район. Лидерът изиграва и ключова роля в преговорите между военния режим и опозицията в Судан.