София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Премиерът на конференция за климата в Мадрид

Той ще опита да защити въглищните ни централи

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

25-ата конференция по изменение на климата започва днес в Мадрид. Премиерът Бойко Борисов също ще участва. 
До 13 декември представители от близо 200 държави ще обсъдят последните детайли по правилата за прилагане на Парижкото споразумение. 
Създаване на функционираща система за международна търговия с емисии и компенсиране на бедните страни за загубите, които понасят от покачването на морското равнище са сред главните теми на конференцията.
 
Малко по-рано, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че усилията, които се полагат за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни. 
От своя страна, Борисов заяви, че ще се опита да защитава въглищните ни централи. Той обаче призна, че имаме вредни производста и сподели, че експерти от ЕС призовават да мислим не за работните места, които ни осигуряват централите, ами за качеството на живот. Тъй като у нас отчитаме най-високата смъртност заради мръсния въздух.
В световен мащаб- последните пет години са най-топлите, откакто се води статистика. Морските нива са най-високите в човешката история, ледените шапки се топят с безпрецедентна скорост, а океаните стават по-киселинни.