София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Премиерът на Корея: България е първата ми любов!

Борисов: Първата любов ръжда не хваща!

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

“България ми е много специална. Това беше първата държава, която посетих като министър-председател. В този ред на мисли България ми е първата любов.”

Това заяви премиерът на Южна Корея Ли Нак-йон по време на официалния обяд, който даде в чест на министър-председателя на България и водената от него правителствена делегация.

Борисов отговори в същия тон: “В България казват, че първата любов ражда не хваща. Нека развиваме отношенията си и сте винаги добре дошли при първата си любов!”

Ли Нак-йон приветства решението на България да даде статут на стратегически инвеститор на Южна Корея, което ще улесни дейността на южнокорейските компании у нас.

Двамата държавници са се съгласили, че е възможно да бъде изграден завод за производство на батерии за електромобили, обединили са се около проектите за изграждане на възобновяеми източници и производство на слънчева енергия.

”Сътрудничеството ще продължи и в областта на отбраната, отбранителните дейности, науката и технологиите“, подчерта Ли Нак-йон.