Гледай
на живо

Премиерът на посещение в Хърватия и Украйна

Среща се с президента Порошенко

Министър-председателят Бойко Борисов заминава на двудневно официално посещение в Хърватия и Украйна, съобщиха от правителствената пресслужба.

В Загреб днес премиерът Борисов ще разговаря с хърватския си колега Андрей Пленкович. Двамата ще обсъдят напредъка по стартиралите по време на Българското председателство проекти, които ще доведат до сближаване на страните от Западните Балкани с останалите държави в Европа и помежду им. По време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани на 17 май в София Хърватия обяви, че ще инициира разговори в същия формат през 2020 г.

В хърватската столица премиерът Бойко Борисов ще открие паметник на Иван Вазов в парка Бундек. Монументът е символ на историческите връзки между България и Хърватия.

Днес, в Киев, министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Украйна Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. По време на разговорите ще бъде дискутирано задълбочаването на контактите между двете страни, както и актуални външнополитически въпроси.

Утре премиерът Борисов ще участва в церемония по откриване на мемориална плоча на Димитър Пешев.