Гледай
на живо

Премиерът на Севрна Македония на среща при Юнкер

Разговарят за бързо и безусловно членство в Европейския съюз

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристига във вторник вечерта на двудневно посещение в Брюксел, където ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, комисаря по разширяването Йоханес Хан и върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
Министър-председателят ще разговаря с Юнкер за последния доклад на Комисията за Северна Македония, в който се препоръчва бързо и безусловно започване на преговорите за членство в Европейския съюз. Те ще говорят и за предстоящата среща на министрите на външните работи от Съюза, които трябва да вземат окончателното решение за започване на преговорите.
Македонската страна ще иска от председателя на ЕК недвусмислена подкрепа и помощ за получаване на дата на преговори през юни или юли. Правителството на Северна Македония смята, че е важно страната да започне процеса в най-кратки възможни срокове, в най-добрия случай заедно с Албания, но само ако това е възможно. Скопие смята, че не трябва да се превръща в заложник на групово влизане в ЕС.