София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Премиерът не е против по-ниските партийни субсидии

Бойко Борисов коментира темата на "Шоуто на Слави"

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов заяви, че от ГЕРБ са готови да участват в разговори за намаляване на партийните субсидии.

“Това обаче не бива да е за сметка на независимостта от червените олигарси“, каза министър-председателят, цитиран от „Свободна Европа“.

Коментарът на Бойко Борисов идва ден след като „Шоуто на Слави“ съобщи, че партиите, които имат право на държавна субсидия, са взели по 13,23 лв. на глас вместо по 11 лв. на глас, както предвижда законът.

„Олигарсите дават много пари. И ние ясно сме казали, че може да се намалява партийната субсидия, готови сме да участваме в това. Но в никакъв случай не трябва да се оставят партиите в ръцете на червените олигарси”, каза премиерът.

Според информацията, разкрита в „Шоуто на Слави“, партиите са получили над 6,5 млн. лв. повече през 2018 г., отколкото им се полага.

След като са разпределени, се оказа, че получават държавна субсидия в размер на 13,23 лева на глас.

Информацията е получена от водещия и продуцентите на предаването след запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от Министерството на финансите.

Според водещия Слави Трифонов разликата идва от включването на гласовете „Не подкрепям никого“ и тези за независими кандидати при определянето на сумата за партийните субсидии.