София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Премиерът разпореди проверка на продажбата на т.нар. Царски конюшни

Имот от 7,5 дка в центъра на София е продаден за по-малко от 700 000 лв.

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Главния инспекторат да извърши в максимално кратък срок проверка в Областна администрация – София-град по повод на извършена сделка с имот – държавна собственост (т. нар. Царски конюшни). Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В четвъртък председателката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че областният управител на София е продал седем декара и половина в центъра на столицата за по-малко от 700 000 лева, което прави по 90 долара на квадрат.

Областният управител на София се оправда, че се решавал въпросът с имот, който бил "язва" и че сделката е напълно законна.

Проверката трябва да проследи спазването на Закона за държавната собственост при извършването на разпоредителната сделка от областния управител на област София-град. Тя трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът – държавна собственост, за извършване на продажбата, каквото е изричното изискване на текст от Закона за държавната собственост.

Докладът на Главния инспекторат трябва да съдържа предложения до министър-председателя за последващи действия, се посочва още в съобщението.

В него се подчертава, че до публичното изнасяне на данни за осъществената сделка, министър-председателят не е бил информиран за нея.