София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Премиерът: Ще ни се смее Европа, ако блокираме Македония

Зоран Заев е свидетел, че съм се борил с Берлин и Париж, каза Бойко Борисов

пропускане
5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

„Не искам дори да мисля, че може да се стигне дотам - да вдигна ръка срещу Македония е недопустимо". Така отговори премиерът Бойко Борисов, запитан в Скопие дали България би блокирала преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС).

„Ако се стигне дотам, целият Европейски съюз ще ни се смее. Този въпрос е унизителен и за двете страни - ако кажа „да“ и моят колега ще каже - ако ни поставите такива условия и ние ще бъдем против“, заяви Бойко Борисов на пресконференция със Зоран Заев.

Българският премиер на няколко пъти зяви, че властите в София и той лично са инвестирали „целия си авторитет през последните години за интеграцията на Македония в ЕС“.

„Зоран е свидетел на това как съм се борил с Франция и Германия и няма да позволим Македония да бъде блокирана. Не искам дори да си помислям за това", каза премиерът.

Бойко Борисов призова експертните комисии на двете страни да работят ежедневно и да постигнат компромис по въпроса с Гоце Делчев до октомври 2019 г.

"Имам лимит и знам докъде мога да стигна, без да бъда обвинен в предателство на историята. Комисиите трябва да намерят решение до октомври. Трябва да се постигне компромис“, категоричен бе премиерът.