София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Премиерът вещае „най-добрите показатели“ до 2023 г.

Свихме заплатите в плик, борим контрабандата на цигари, изреди Бойко Борисов

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

През 2023 г. България ще е сред страните с най-добри показатели. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който откри заседание на Министерски съвет (МС) в сряда.

Според премиера изчисленията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) показват значително изсветляване на икономиката през 2018 г. Показателят се повишава до рекордните 79.1 пункта, което е с 4.55 пункта над нивото от година по-рано.

Той спомена усилията на Националната агенция за приходите."От една страна България е стабилна. Усилията на НАП доведоха до намаляване с 5 млрд. лв. на касовите наличности във фирмите, както и кампаниите за заплатите в плик“, похвали той ведомството на министъра на финансите Владислав Горанов.

Бойко Борисов смята, че "през 2023-година България ще е сред страните с най-добрите показатели“. Защо успехът за страната ни той планира за точно след 4 години, от изявлението му не стана ясно.

От АИКБ според него подчертали и усилията на Агенция "Митници" за по-добрата събираемост на акциз за алкохол и цигари. „В 11:30 часа ще отчетем как върви битката с контрабандните цигари", припомни премиерът за предстояща акция.

Сред външните фактори са излизането на глобалната икономика от финансовата криза и липсата на миграционен натиск по границите на България. "Повтарям, когато фактите говорят, а парите са в бюджета, мисля, че е видимо", категоричен беше министър-председателят.