София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Препитват кандидатите за генерален секретар на ООН

Всеки ще има по два часа, в които да защити кандидатурата си.

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Кандидатите за поста генерален секретар на ООН ще трябва да защитят кандидатурата си в подобие на интервю за работа, за първи път в историята на организацията.

Вече обявените претенденти - четири мъже и четири жени - ще имат на разположение два часа, през които да представят концепцията си и целите на мандата си и да отговорят на въпросите на представителите на 193 страни-членки.

Сегашният генерален секретар на ООН Бан Ки Мун ще напусне поста в края на годината след два 5-годишни мандата. Десетилетия наред подборът на кандидатите се правеше при закрити врата между петте велики сили, постоянни членки на Съвета за сигурност – САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай. Този път Общото събрание настоя процесът да е по-прозрачен - всеки ще трябва да мотивира кандидатурата си и да представи CV. Сред главните претенденти са генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк и бившият върховен комисар на ООН за бежанците, португалецът Антонио Гутерес.

През септември Съветът ще предложи едно име на Общото събрание, за да го одобри. Петдесет и шест страни, сред които Япония и Германия, подкрепиха призива на Колумбия за избиране на жена начело на ООН след вече осем генерални секретари мъже. Но от петте велики сили единствена Великобритания е изразила ясна позиция по въпроса. Русия настоява бъдещият генерален секретар да е от Източна Европа – единствения район на света, който още не е имал свой представител начело на световната организация.

Подборът и изборът на генерален секретар на ООН съвпада с една от най-сериозните бежански кризи в историята на организацията и с войните в Сирия, Йемен и Южен Судан. Представители на редица страни настояват световната организация да бъде оглавена от силна, енергична и решителна личност или както обобщава един дипломат, цитиран от АФП, „Повече генерал, отколкото секретар.“