София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Престрелка с терористи в Шри Ланка

Полицията ликвидира 15 ислямисти

пропускане
5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Престрелка и взривове в Шри Ланка, в източната част на страната, срещу предполагаемо скривалище на терористи. В къщата са намерени 15 тела, включително на 6 деца. Бойците вероятно са членове на групировката Нешънъл Таухид Джамаат, която властите смятат за отговорна за атентатите от миналата неделя. На този фон Католическата църква отмени неделните служби в църквите след атентатите, окървавили страната на Великден.

В петък полицията в Шри Ланка съобщи, че униформени са влезли в престрелка със заподозрени за атентатите, при които загинаха повече от 250 души. Размяната на огън е станала на източния бряг недалеч от дома на главния заподозрян за атаките – проповедника Захран Хашим. След престрелката са намерени телата на най-малко 15 души, 6 от които са деца. 10 души са били задържани.

Така до момента 80 човека са арестувани във връзка с терора от миналата неделя. В близост до мястото на престрелката са открити знамена на джихадистката групировка Ислямска държава, която пое отговорност за атентатите. Открити са били и дрон, амуниции и взривни материали.

Властите на Шри Ланка ангажираха около 10 хиляди служители в цялата страна за издирването на замесените в атентатите и за гарантирането на сигурността. Беше засилена охраната около джамиите по време на петъчната молитва. Много мюсюлмани обаче не отидоха в храмовете заради страх от отмъщение. Междувременно, неделните служби за християните в Шри Ланка бяха отменени до второ нареждане.