София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Превантивни мерки срещу преливане на язовирите в Пернишко

Областният управител изпрати указателни писма до арендаторите

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Указателни писма на собствениците на 30-те язовира в област Перник са изпратени от областния управител Ирена Соколова, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Перник.

Писмата са с цел контрол и превенция на разливи и наводнения във връзка с обилното снеготопене в страната.

Соколова е в постоянен контакт с тях изисквайки информация за нивото на водните обеми, годността и състоянието на хидротехническите съоръжения.

Създадена е организация за изпълнение на задълженията за предприемане на превантивни мерки и постоянно наблюдение на язовири, намиращи се на територията на областта, от техните собственици и арендатори.

Най-големият язовир в областта - яз. „Студена“, е с наличен обем 13 700 000 куб. м от общо 25 000 000 куб. м. По подадени данни всички останали язовири са в допустим обем и със свободен такъв под кота преливник. Речните корита в общините са проводими и няма повишаване на водните нива към момента. Кметовете на населени места, както и областния и общинските дежурни по сигурност са предупредени и в организационна готовност да наблюдават нивата на реките.