София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Преврат срещу президента в Боливия

На 20 октомври в републиката се проведоха президентски избори

пропускане
4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Демокрацията в Боливия е застрашена поради опити за извършване на преврат в страната. Това мнение изрази в петък президентът на републиката Ево Моралес, след като някои полицаи се включиха в протестите срещу неговото преизбиране.

„Братя и сестри, нашата демокрация е изложена на риск поради държавен преврат, извършен от групировки с насилие, които се опитват да посегнат на конституционния ред“, написа той в Twitter .

Той също така призова „народът да защитава мирно демокрацията и конституцията, за да запази мира и човешкия живот“.

Боливийските вестници съобщиха по-рано, че няколко полицаи в градовете Санта Крус, Кочабамба и столицата Сукре се включиха в протести срещу преизбирането на Моралес. Министърът на отбраната Хавиер Савалета призна, че "някои полицаи създават безредици", но каза, че органите на реда като цяло продължават да изпълняват своите задължения.

На 20 октомври в републиката се проведоха президентски избори. Според информация, публикувана от Висшия избирателен съд, настоящият държавен глава Ево Моралес спечели. Основният му съперник, бившият президент Карлос Меса, заяви, че няма да признае победата на Моралес в първия тур. След обявяването на резултатите от завещанието в Боливия избухнаха протести и започнаха стачки. Моралес обяви извънредно положение и обвини опозицията в опит да организира преврат.