София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президенството подкрепя исканията за промени в пакета "Мобилност"

Превозвачите имат разрешение за 600 души на протеста в Брюксел

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев изрази подкрепата си към исканията, предприетите действия и намерение за справедливи протести на представителите на транспортния бранш. Той се срещна с превозвачите на Дондуков 2 след като те изразиха недоволството си към липсата на подкрепа от президентската институция.

"Изразявам уважението си към вашата дейност, която не само има огромен принос към българската икономика, като принос към БВП и трудовата заетост, тя осигурява препитание на много семейства“, се обърна той към превозвачите.

След срещата Росен Димитров от Националната транспортна асоциация изрази оптимизма си към протеста и към това, до което той ще доведе.

"Имаме разрешение за 600 души на протеста в Брюксел, от 8.00 до 13.00 часа, и за 11 превозни средства. Колеги от всички транспортни фирми ще бъдат в 8.00 часа пред ЕП в Брюксел", обяви той пред журналисти.

Попитан ще смятат ли превозвачите за победа, ако гласуването на пакета се отложи, той посочи: „Би било абсолютна демагогия ако този ЕП, който си отива след 1 месец, гласува пакет, който е в абсолютен ущърб на страна членка на ЕС“. „Протестните ни действия са категорично правилни и в защита не само на българския транспортен бранш, а и на българската държава“, обяви Димитров

Българското правителство застава зад българските превозвачи и подкрепя исканията им за промени.