София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентите на Сърбия и Косово се срещат в Брюксел

Ще бъде ли подписано споразумение между Белград и Прищина?

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Сръбският президент Александър Вучич ще проведе разговори днес с косовския лидер Хашим Тачи. Срещата, на която ще присъства и шефът на дипломацията на Европейския съюз Федерика Могерини, ще се състои в Брюксел.

"Страните ще обсъдят по-нататъшния напредък в обсъжданията относно сключването на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията им и по-нататъшни стъпки в тази посока, което ще ускори допълнително преговорния процес", съобщава сръбската държавна телевизия РТС.

Политическите анализатори смятат, че основната тема на срещата на върха ще бъде сключването на "всестранно споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина", или де факто признаване на независимостта на Косово. Според експерти Вучич е готов да преразгледа статута на Косово в замяна на членството на Сърбия в ЕС. В същото време радикалното решение на проблема с Косово може да предизвика твърде голяма реакция от страна на сръбското общество, посочват анализатори.

Пътуването на Вучич в Брюксел бе предшествано от посещението му в Париж, където се срещна с френския президент Еманюел Макрон. Според телевизионния канал Б92 сръбският лидер е обсъдил с френския ръководител отношенията между Белград и Прищина.

Това е втората среща на Вучич и Тачи за последния месец. Предходният кръг от разговори също се състоя в Брюксел на 24 юни. Тогава Вучич каза пред пресата, че партиите са потвърдили намерението си да разрешат всички проблеми мирно и с взаимно уважение и да гарантират сигурността на жителите на региона. Той увери, че окончателните решения за статута на Косово няма да бъдат взети без подкрепата на гражданите на Сърбия.

От своя страна Тачи отбеляза, че срещата със сръбската глава е "по-трудна, отколкото е възможно да се опише с думи". Той каза, че по време на разговорите е обсъдена рамката на бъдещото споразумение за пълното нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, но партиите не са договорили детайлите.