София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентите Радев и Путин се срещнаха в Сочи

Руският лидер очаква премиера Борисов в Москва

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин се срещна с българския си колега Румен Радев в Сочи. Срещата е по повод 140-годишнина от освобождението на българския народ от османското робство, предаде РИА Новости.

Според Путин българските и руските народи имат много общи неща. Той също така обърна внимание на нарастването на търговския оборот между държавите, като подчерта, че за 2017 г. той се е увеличил с 24% и е достигнал 3,45 млрд. долара, надхвърляйки стойностите от 2016 г. (2,8 млрд. Долара).

"Но имаме много повече възможности, отколкото това, което правим днес и това, което сме постигнали", каза Путин.

Припомняме, че вчера Радев предложи изграждането на директен газопровод, който да свързва Русия и България през Черно море.

Владимир Путин потвърди и предстоящата визита на Бойко Борисов в Москва. „Очакваме българският премиер Бойко Борисов до няколко дни у нас“, каза той.

Руският държавен глава също припомни за 140-ата годишнина от освобождението на България от османска власт и за наближаващия 24 май. "Ти си в нашата страна, във връзка с 140-годишнината от освобождението на българския народ от османско владичество, във връзка с края на войната за освобождение на българския народ, което е един от най-важните етапи в нашата обща история“, заяви председателят на Руската федерация. В същото време Путин подчерта, че двустранните отношения не са ограничени до това, има много, което обединява народите на Русия и България. "На 24 май ще празнуваме на Дните на славянската писменост. Аз знам, че си бил в Москва за културни дейности и че през есента България ще предприеме необходимите мероприятия в областта на културата", каза Путин, цитиран от руските медии.

Путин завърши изказването си с "Добре дошли!".

В отговор Румен Радев поздрави Путин с преизбирането му. "Целта на моята визита е да възстановим на най-високо ниво диалога. Имаме много взаимни интереси в търговията, енергетиката, културата", каза още българският държавен глава.

Радев заяви, че се радва, че посещението му ще се състои в навечерието на съвместно отбелязвания празник на славянската писменост и култура - 24 май. "Въпреки това, тъй като ние празнуваме още един много символичен празник - 140-тата годишнина от освобождението на България в Руско-турската война, от която България възкръсва на картата на Европа", каза президентът на Република България.

Във връзка с това той нарече отношенията на двете страни специални, които не се основават само на чисто политически или икономически интереси. Според Румен Радев тези отношения се основават на дълбоки исторически, културни, духовни и езикови отношения между народите на България и Русия. "Това ни дава редица предимства и прави отношенията ни по-естествени", смята българският лидер.

Президентът на България добави, че по време на срещата ще бъде възможно да се проведе стратегически преглед на двустранните отношения, които според него имат голям потенциал. По-конкретно Радев отбеляза наличието на взаимни интереси на Русия и България в търговията, икономиката, образованието, културата и енергетиката.

"Надявам се, че днес ще проведем честен и задълбочен диалог, който ще даде тласък на нашите правителства да продължат да работят в тази посока", заключи Радев.