София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентско вето върху бюджета на Здравната каса

Румен Радев не е съгласен с изключването на новите лекарства

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев наложи вето върху частта от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г., която забранява изплащането на нови лекарства през годината, съобщи прессекретариатът на президентството.

Параграф 6 от Преходните и заключителните разпоредби на закона, който налага мораториум на около 20 нови молекули, одобрени за приложение в България, но непокривани от касата досега, ще бъде върнат за преразглеждане в парламента.

"Президентът счита, че се създава различно третиране на здравноосигурените лица през 2018 г. и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ. Лимитираният финансов ресурс за здраве налага оптимизиране на разпределението, разходването и контрола на наличните средства. Това, обаче, не може да е за сметка на конституционните права на гражданите и социалната справедливост", се посочва в мотивите на президента Радев за налагането на вето.