София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът: Човешките права се нуждаят от дълготраен мир

Румен Радев се изказа на сесията на ООН в Женева

5 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Защитата на човешките права не може да се осигури без дълготраен мир. Това заяви президентът Румен Радев в Женева пред Съвета на ООН по правата на човека.

Румен Радев открои климатичните промени като сериозно предизвикателство и пречка в много държави за упражняване на основни човешки права. „В съответствие със своите задължения по Парижкото споразумение България прие Национален план за действие по изменение на климата, който регламентира конкретните мерки за намаляване емисиите за вредни парникови газове“, посочи президентът.

Държавният глава заяви и готовността ни за дебатите за влиянието на новите дигитални технологии, в т.ч. на изкуствения интелект, върху човешките права.

Като първостепенен приоритет президентът посочи защитата на правата на децата. „България насърчава участието на младежите във всички сфери на обществено-политическия живот“, посочи Румен Радев.

Държавният глава изтъкна и напредъка на страната ни по равенството на половете. Румен Радев даде пример със сектора на информационните технологии, където България е на първо място в ЕС по брой на заетите в тази сфера жени (27,7% при средно 16% в ЕС) и на първо място по дела на жените-експерти в областта на информационните технологии с близо 30%.

В изказването си президентът припомни и историческия принос на страната ни със спасяването през 1943 г. на всички 50 000 български евреи. „Пълноправното членство на България в Международния алианс за възпоменание на Холокоста е признание за нашата категорична реакция срещу нарастващия антисемитизъм, ксенофобия и езика на омразата“.