София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът Доналд Тръмп – Светът не спира да говори (ОБНОВЕНА)

Поздравления! Каква добра новина! Демокрацията е все още жива, пише Орбан

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси е първият световен лидер, който лично се е обадил на Доналд Тръмп, за да го поздрави за победата му на президентските избори в САЩ, според изявление, разпространено от президентската администрация на Египет.

Египетският президент Абдел Фатах Ал Сиси проведе телефонен разговор с новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, като го поздрави за избирането му за президент на САЩ, пожела му успех и късмет при упражняването на функциите на глава на Щатите ... На свой ред Доналд Тръмп изрази благодарност към президента на Египет, отбелязвайки, че това е първият международен разговор с поздравления за спечелването на изборите, се казва в документа.

Във връзка с избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ангажиментът на всички съюзници по отношение на колективната отбрана е безусловна гаранция за сигурността и е важен не само за Европа, но и за САЩ.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че отношенията между САЩ и Израел "ще достигнат нови висоти" с Доналд Тръмп, информира Ройтерс.

Новоизбраният президент Тръмп е истински приятел на държавата Израел, се казва в поздравителното съобщение по повод победата на републиканеца - с нетърпение очаквам плодотворно сътрудничество с него, което ще укрепи сигурността, стабилността и мира в региона. Аз съм сигурен, че ние с Тръмп ще продължим да укрепваме уникалния съюз между нашите две страни и ще достигнем нови висоти, коментира Нетаняху.

Руският президент Владимир Путин поздрави американския народ с приключването на изборите за държавен глава на САЩ.

Преди няколко часа в САЩ приключиха президентските избори. Искам да поздравя американския народ с приключването на изборния цикъл, а г-н Доналд Тръмп за победата, заяви Путин в Кремъл.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че очаква британско-американското партньорство да се засили по време на президентския мандат на Доналд Тръмп.

Аз искрено вярвам в значението на отношенията между Великобритания и САЩ и съм сигурен, че ще бъдем в състояние да ги укрепим заедно и по-нататък, написа външният министър на Обединеното кралство в микроблога си в Twitter, след като бе поздрави републиканците Доналд Тръмп за победата му на президентските избори в САЩ.
Надявам се на сътрудничество "в името на глобалната стабилност и просперитет", допълни Джонсън.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се надява избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп да повлияе положително на ситуацията в Близкия изток. Той заяви това по време на среща с бизнесмени, информира Риа Новости.

В Америка започва нов период. Надявам се този избор да донесе пълен успех и щастие от гледна точка на основните права и свободи, демокрацията, както и подобряване на ситуацията в нашия регион, заяви Ердоган.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан поздрави новоизбрания американски президент Доналд Тръмп за изборната му победа в сряда, написа самият Орбан в своя Facebook.

Поздравления! Каква добра новина! Демокрацията е все още жива ..., пише Орбан.

Орбан заяви по-рано, че плановете на Тръмп за миграционна политика са "изключително важни" за Унгария, докато тези на Клинтън ще бъдат "фатални". Орбан стана първият европейски лидер, който подкрепи Тръмп в битката му за президентския пост.

Белгийският премиер Шарл Мишел поздрави Доналд Тръмп за избора на президент на САЩ и изрази надежда, че Съединените щати ще продължат да подкрепят европейския проект и да се гарантира сигурността на съюзниците в НАТО, заяви министър-председателят.

Пожелавам Ви да бъдете обединяващ президент и отворен към уважителен диалог. Надявам се, че Белгия и САЩ ще продължат да защитават споделени ценности като свободата и толерантността, пише Мишел.

Според него Тръмп е изправен пред многобройни предизвикателства, включително борбата срещу тероризма, радикализацията и изменението на климата.

Вицеканцлерът и министър на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия Зигмар Габриел нарече победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ " предупреждение за Германия."

Това е предупреждение за Германия,каза той в интервю Funke Media Group, като добави, че смята Тръмп за "пионер на ново авторитарно и шовинистично международно движение."

Европа трябва да увеличи отговорността в няколко сфери на дейност във връзка с избора на новия президент на САЩ Доналд Тръмп, коментира заместник-канцлерът на Австрия и министър на икономиката Райнхолд Миттерленер.

Тръмп президент - това е невероятно, едно е ясно. Европа трябва да поеме по-голяма отговорност в областта на икономиката, външната политика и политика на сигурност, се казва в изявлението на Миттерленер.

Китайският президент Си Цзинпин поздрави по телефона Доналд Тръмп за победата му на президентските избори в САЩ, съобщава Ройтерс.

Аз отдавам голямо значение на китайско-американските отношения и се надявам, че ще работим заедно, за да поддържаме принципите на безконфликтно съжителство без никакво противопоставяне, взаимно уважение и сътрудничество за взаимна изгода, заяви главата на Китайската народна република на новоизбрания президент на САЩ.

Си Дзинпин коментира, че стабилното и непрекъснато развитие на двустранните отношения САЩ и Китай отговарят на основните интереси на двата народа.

Южнокорейският президент Пак Кън Хе се надява да бъде продължен "натискът" върху Северна Корея от страна на Съединените щати във връзка с победата на Тръмп на президентските избори, информира агенция Rёnhap.

Надявам се, че новата администрация на САЩ ще положи всички усилия, за да се гарантира твърдият натиск и американските санкции спрямо Северна Корея ще останат непоколебими по отношение на севернокорейския ядрен проблем, заяви президентът.

Председателят на комисията по национална сигурност и външна политика на Иран Алаедин Боруджерди заяви в сряда, че очаква уважение от страна на новоизбрания президент на САЩ по отношение на споразумението за иранската ядрена програма.

Победата на Тръмп е индикация за реакцията на американския народ спрямо военната политика на страната, заради която загинаха хиляди американци, а САЩ са изразходва милиони долари, заяви Боруджерди.

Шейхът на ОАЕ Халифа бин Зайед Ал Нахаян поздрави Доналд Тръмп за избирането му за президент на САЩ, като изрази надежда за развитието на отношенията между двете страни.

Нашите страни и приятелските ни народи са свързани със стратегически отношения, очаквам с нетърпение да ги засилим в различни области, заяши Ал Нахаян в посланието си по случай избирането на Тръмп за президент на САЩ.
Испанският премиер Мариано Рахой поздрави Доналд Тръмп за победата му на президентските избори в САЩ.
Моите поздравления за Доналд Тръмп, написа главата на испанския кабинет в Twitter.

Ние ще продължим да работим за укрепване на отношенията със САЩ - нашият редовен партньор, се казва още в изявлението.

Индийският премиер Нарендра Моди поздрави Доналд Тръмп за победата му на президентските избори в САЩ и изрази готовността си да работят заедно, за да се повиши нивото на отношенията между двете страни към "нови висоти".