София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът на аудиенция при кралица Елизабет Втора

Румен Радев ще посети базата на НАТО в Нортууд

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По лична покана на кралица Елизабет Втора, президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Великобритания от днес до 19 октомври. По информация на прессекретариата на  държавния глава, аудиенцията при кралица Елизабет II ще е на 18 октомври. Преди Радев,  лична среща с кралицата са имали президентите Петър Стоянов през 2001 г. и Росен Плевнелиев през 2014 г.

Акцент на визитата е посещението на Радев  в  базата на  Съюзническото  военноморско командване на НАТО в Нортууд. Днес президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще посети щаба на Съюзното военноморско командване на НАТО-MARCOM, в което се планират и контролират всички морски дейности на Алианса. Румен Радев ще проведе среща с командира на MARCOM вицеадмирал Клайв Джонстън. Очаква се двамата да обсъдят съвместните операции и учения, в които България участва, както и сътрудничеството на Военноморските сили на България в рамките на НАТО.

По-късно същия ден президентът Румен Радев ще се срещнe с наши сънародници, живеещи във Великобритания.

В програмата на Радев е предвидена лекция в университета в Оксфорд, която той ще изнесе, както и среща с представители на българската общност.  Държавният глава и придружаващата делегация ще видят и  Уестминстърското абатство в Лондон.

Радев ще е придружаван от съпругата си Десислава Радева, която ще се срещне с учители, преподаващи в българските училища във Великобритания. 

Визитата в Лондон е знакова за българския президент, до момента той не се беше срещал с представители на водещите монархии в Европа.