София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът на Азербайджан назначи жена си като първи вице-президент

Според законодателството, вицето има същите пълномощия

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев назначи съпругата си Мехрибан Алиева като първи вице-президент на републиката. Това съобщи пресслужбата на държавния глава.

Под председателството на Алиев се състоя заседание на Съвета за безопасност на страната. По време на заседанието Алиев представи първият вице-президент.

Съгласно конституцията на Азербайджан, първият вице-президент има същите пълномощия като президента, ако той е неспособен да изпълнява задълженията си.

През септември миналата година в Азербайджан се проведе референдум за внасяне на поправки в конституцията. В това число срокът на управление на президента се увеличи от пет на седем години, появи се длъжност вице-президент, а държавен глава може да стане човек по-млад от 35-годишна възраст. Постът на първия вице-президент до назначаването на Алиева, беше свободен.