София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът на Чечня иска да напусне поста си

Рамзан Кадиров призовава Путин да му намери заместник

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на руската автономна република Чечня Рамзан Кадиров обяви, че е готов да напусне поста си, но крайното решение ще е на президента на Русия Владимир Путин.

Това е прерогатив на държавното ръководство. Или на народа. Ако ме попитат мен, мога да посоча няколко човека, които на 100 % могат да изпълняват всички задължения на най-високо ниво“, заяви Кадиров пред руските медии.

По неговите думи, да се управлява такъв регион като Чечня е много сложно, заради високата отговорност, както пред руския народ, така и пред президента Путин. „Истината е, че вече е време да ми се потърси заместник. Не съм уморен, но времето за смяната вече настъпи“, добави Кадиров.

Кадиров е смятан за един от най-приближените до Путин. Именно по негово време Чечня се възстанови напълно от двете войни през 90-те години. На Запад Кадиров е обвиняван с разправа с политическите опоненти на Путин. Конкретно, той е смятан за поръчител на убийството на Борис Немцов в началото на 2015-а година.