София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът на Чили: Ние сме във война

Всички партии да осъдят насилието!

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Президентът на Чили Себастиан Пиньера сравни безредиците, обхванали няколко региона на страната, с война.
„Ние сме във война. Имаме силен, безпощаден враг, за който не съществува нищо свято и който е готов да използва насилие и не познава граници, даже и когато става дума за човешки животи“, - каза чилийският държавен глава в обръщение, излъчено от канал 24 Oras.
„Добре знаем, че те имат определена степен на организация и координация, което е характерно за престъпните групировки“, отбеляза Пиньера. Той призова „всички политически сили да осъдят насилието“ и разкритикува тези от тях, които все още не са се обявили срещу размириците.
Протестите, които прераснаха в безредици и сблъсъци с полицията, започнаха в Сантяго на 14 октомври, след като цената на билета за метрото се увеличи средно с 30 песо, или около 0,04 долара и достигна 850 песо за един билет. По-късно безредиците обхванаха и други градове на страната. В резултат на палежи и грабежи са загинали най-малко 7 души.
Във връзка със създалата се ситуация властите обявиха извънредно положение в столицата и редица други градове на Чили, а президентът Пиньера взе решение да отмени увеличението на билета за обществения транспорт.