София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът на Хърватия се обяви за диалог с Русия

Грабар-Китарович се срещна с Путин преди финалите на Мондиала

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович се обяви за диалог с Русия вместо изолация, предаде Асошиейтед прес .

Тя изрази загриженост за действията на Русия в Югоизточна Европа, но подчерта и значението на диалога с Москва по въпросите на сигурността. "Трябва да работим заедно", отбеляза държавният глава на Хърватия.

Грабар-Китарович изрази надежда, че президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, по време на среща им в Хелзинки, ще си спомнят, че са гаранти на международната стабилност.

Хърванският президент се срещна с Путин преди финалите на Световното първенство в Москва. Руският президент й подари букет цветя и тя му подари тениска на хърватския национален отбор с надписа "Путин".

Първият заместник-председател на комисията по международни отношения на Думата Дмитрий Новиков коментира изявлението на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович относно необходимостта от диалог с Русия вместо от изолацията.

Новиков отбеляза, че такива срещи трябва допълнително да поставят западните политици в трезви оценки за Русия.

"Без съмнение, диалогът трябва да се провежда и това се разбира от всички разумни политици", каза той в интервю за RT .