Гледай
на живо

Президентът на Иран ликвидира ядреното споразумение

Хасан Рухани нареди премахването на всички ограничения

Президентът на Иран ликвидира ядреното споразумение Президентът на Иран Хасан Рухани нареди всички ограничения на ядрените изследвания и разработки в ст... thumbnail text

Президентът на Иран Хасан Рухани нареди всички ограничения на ядрените изследвания и разработки в страната да бъдат премахнати, което е третата стъпка на страната за ограничаване на ангажиментите ѝ по сделката за ядрената ѝ дейност от 2015 година.

"Обявявам третата стъпка", заяви държавният глава по държавната телевизия на Иран. "На организацията за атомна енергия на Иран се нарежда незабавно да започне каквото е необходимо в областта на научните изследвания и развойна дейност и да се откаже от всички ангажименти, които бяха поети по отношение на ограничаване на научноизследователската и развойна дейност", допълни още президентът, съобщи БГНЕС.

Съвместният всеобхватен план за действие и ограничителни мерки се разпадна, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп извади страната си от споразумението и наложи нови санкции на Иран.
През юли Иран се отказа от ограничаването на запасите си от обогатен уран под 300 килограма и от 3.67-процентовото ограничение за чистотата на запасите му от уран.