Гледай
на живо
Vox Populi

Президентът на Израел даде срок от 21 дни за сформиране на правителство

"Това е време на сериозно изпитание за държавата Израел"

Израелският президент Реувен Ривлин даде на депутатите 21 дни, за да се опитат да съставят коалиционно правителство след провала на лидера на опозиционния блок Кахол-Лаван Бени Ганц и премиера Бенямин Нетаняху.
На специална церемония в резиденцията му в Йерусалим президентът официално информира оратора на Кнессет Юлий Еделщайн, че нито Нетаняху, нито Ганц са успели да сформират кабинет, така че тази задача сега е възложена на депутатите от Кнессета.
"Това означава, че със закон, започвайки от днес в продължение на 21 дни, решението кой да повери работата по формирането на следващото правителство е на членовете на Кнессета ... Това е време на сериозно изпитание за държавата Израел".
Настоящото законодателство предоставя на избраните депутати на израелския Кнессет възможност в рамките на 21 дни да намерят кандидат, който може да се ползва с подкрепата на мнозинството от парламентаристи и да сформира правителство. За целта кандидатът за премиер трябва да включва препоръката на мнозинството депутати в 120-местния Кнессет. Освен това всеки парламентарист може да претендира за ролята на бъдещия премиер.
Президентът призова депутатите да оставят предизборните разногласия за периода на формиране на новия кабинет и да проявят отговорност.