София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът на Мексико отказа пътуване до САЩ

Пеня Нието се скара с Доналд Тръмп по телефона

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Плановете за посещение на мексиканския президент Енрике Пеня Нието в САЩ за среща с Доналд Тръмп се провалиха, след като телефонен разговор между двамата е стигнал задънена улица заради стената, която американският президент иска да се вдигне по границата на двете страни, съобщи "Вашингтон пост".
Пеня Нието обмислял да направи официална визита във Вашингтон този месец или през март, но двете страни се споразумели да отложат намерението, тъй като Тръмп отказва публично да признае, че Мексико няма да плати изграждането на стената, която се приема като огромна обида сред мексиканския народ, съобщават анонимни източници пред вестника.
На стената е била посветена голяма част от разговора между двамата, който се е провел във вторник и е продължил около 50 минути. И двамата отхвърлят всякакви компромисни решения. Според представител на мексиканските власти, Тръмп "си изпуснал нервите". Източници и от двете страни потвърждават, че проблемът е в това, че Пеня Нието се стреми да избегне публично унижение, но Тръмп не може да се отрече от едно от най-популярните си обещания от президентската кампания - че ще сервира на Мексико сметката за стената.