София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът на Тайван: Китай трябва да приеме независимостта ни

Тя призова Китай да "приеме реалността" и да "преразгледа" политиката си

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Тайванският президент Цай Ингвен се обърна към Китай с призив да "приеме реалността" и да "преразгледа" политиката си към де факто държавата, която Пекин твърди, че е част от територията й, съобщава The Guardian.

Цай, която беше преизбрана за държавен глава в събота, коментира пред журналисти: "Ние се надяваме, че Китай може да разбере мнението и волята, изразени от тайванския народ на тези избори и да преразгледа настоящите си политики".

Преди дни Пекин обяви, че обединението на Тайван с Китай е "исторически неизбежно" и всеки, който се противопостави, ще "вони 10 000 г." - идиоматичен израз, който означава, че някой ще бъде опозорен.

Китай многократно заявява, че ще си върне Тайван с всички необходими средства, включително и със сила. Анализатори вярват, че целта на китайския лидер Си Дзинпин е Тайван да бъде върнат до 2049 г. Тогава изтича крайният срок за "голямото подмладяване" на Китай.

Цай Ингвен е против обединение с Китай, но никога не е обявявала официално Тайван за независима държава, тъй като това ще провокира Пекин.