Гледай
на живо

Президентът на Турция иска да върне смъртното наказание

Ако парламентът вземел решение за това, щял да го подпише

Президентът на Турция иска да върне смъртното наказание

  • Ако парламентът вземел решение за това, щял да го подпише

 

Ние допуснахме грешка, като премахнахме смъртното наказание. Идва ми в повече да храним в затворите онези, които в нощта на 15 юли 2016 г. 8при опита за преврат – б.ред./, убиха 251 сънародници, войниците ми, полицаите ми и излежават утежнени или доживотни присъди. Много пъти казвах, сега пак повтарям – ако парламентът вземе решение за връщането на смъртната присъда, аз ще го подпиша“, заяви турският президент Тайип Реджеп Ердоган на предизборен митинг в Зонгулдак.

Той поиска смъртно наказание за терориста от Нова Зеландия и обеща да води спор с мластите в страната, ако парламентът й не реши това.

Тази работа изобщо не е толкова дребна и евтина, наложително е да се направи необходимото. Всяка дума по оръжието на терориста е доказателство за пораженията върху нас, направени толкова далеч от страната ни. От 16 5000 мили дойдохте в Чанаккале. Каква работа имахте тук? Австралия също, какво търсеше в Чанаккале?“, запита Ердоган, визирайки по всяка вероятност 104-тата годишнина от Галиполската операция, отбелязана тържествено предния ден.

Турският лидер се свързал с водачи на мюсюлманските общности в Нова Зеляндия и те му съобщили, че за смъртта на 50 богомолци атентаторите ще получат не повече от 15 години затвор.