Гледай
на живо

Президентът: Най-голямото постижение на ЕС е мира

Празнуваме Деня на Европа

Президентът: Най-голямото постижение на ЕС е мира "Най-голямото постижение на Европа е Европейският съюз, а най-голямото постижение на Европейският съ... thumbnail text
"Най-голямото постижение на Европа е Европейският съюз, а най-голямото постижение на Европейският съюз е опазването на мира.", това заяви пред журналисти президентът Румен Радев пред паметника на Незнайния войн, където участва в церемонията по повод Деня на Европа и 74-та годишнина от края на Втората световна война.
 
След поднасянето на цветя  пред паметника на Незнайния войн, държавният глава, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, председателят на парламента Цвета Караянчева, столичният кмет Йорданка Фандъкова и още редица наши политици участва и в тържественото издигане на знамето на Европейския съюз пред сградата на президентството с гвардейски почетен караул.
 
На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася "Декларацията на Шуман", с нея се предлага  създаването на Европейска общност за въглища и стомана.Декларацията се счита за основополагаща за днешна Обединена Европа.
 
През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава датата символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа, заедно със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).