София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът: Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах

Росен Плевнелиев направи равносметка на мандата

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Като труден, но успешен определи мандата си президентът Плевнелиев, който на на 22 януари ще предаде поста на наследника си Румен Радев. Държавният глава припомни, че през мандата му имаше три парламента и пет правителства и че в доста моменти държавата се е крепяла на раменете на президента.

Президентската институция не е институция на силната ръка, а на баланса. На един президент му отива да гледа напред и да създава посока, каза Росен Плевнелиев на прощалната си пресконференция.

Той изтъкна, че Европейският съюз не е външна политика, а нашето семейство и че отношението му към руската политика е въпрос на гражданска позиция.

Харесвам Русия, но не и политиката на руския президент, изтъкна държавният глава и посочи, че България държи в ръцете си собствената си съдба, а НАТО е гарант за националната сигурност

Бях първият президент на България, който не назначи нито един агент на ДС, изтъкна Росен Плевнелиев.

Народът ще си каже тежката дума, историята също, но мисля, че се справихме достойно. Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах, добави президентът.

Той отново потвърди, че не смята да основава собствена политическа формация, но ще остане активен в политиката.

„Ще продължа да служа на българската държава по всеки смислен начин. Нашата родина е толкова чиста и свята, колкото са чисти и святи нейните политически лидери, каза още президентът.