София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът не оспори гражданска конфискация

Поправките в антикорупционния закон бяха обнародвани в „Държавен вестник“

5 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Спешните промени, които бяха направени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, бяха обнародвани в днешния брой 1 на "Държавен вестник". Това означава, че президентът Румен Радев не е наложил вето на поправките, свързани с гражданската конфискация и дава зелена светлина на промените.

До законовите промени се стигна след като мнозинството от върховните съдии в Гражданската колегия на ВКС приеха, че с прекратяването на наказателното производство трябва да се прекратят и исковете за отнемане на незаконно продобито имущество.

Поправките в антикорупционния закон бяха спешно прокарани през парламента само за десет дни в края на отминалата година въпреки острите критики на правната общност и гражданското общество.  Те бяха внесени без никакво обществено обсъждане от председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. С промените в закона изрично бе записано, че държавата ще може да иска конфискация на имущество като незаконно придобито дори когато неговият собственик е бил оправдан по наказателното дело срещу него или пък производството е било прекратено - било поради липса на извършено престъпление, поради липса на доказателства и др. На 20 декември м.г. депутатите дадоха и още по-големи правомощия на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като приеха приеха  неприключилите проверки и производства пред съда по установяване на конфликт на интереси и налагане на административни наказания да се довършат от КПКОНПИ по досегашния ред.

Очаква се поправките в Антикорупционния закон, излезли в днешния "Държавен вестник", да бъдат атакувани пред Конституционния съд от ВКС.