София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът: Не трябва да допускаме България да бъде олицетворявана с расизъм

Драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев изрази възмущение от действията на правителството срещу Българският Футболен Съюз, след двубоя на отборите България и Англия. Той изказа мнението си по време на честването на Празника на Българските военновъздушни сили и авияцията.

"Футболът е огледало на състоянието на държавата" и според него това е независима от държавата федерация и не трябва да се допуска намесата на правителството. "Управляващите се саморазобличиха" с обясненията, че поисканата оставка на директора на БФС е заради поведението на феновете.

Никоя федерация не може да изземва функциите на органите на реда на държавата и няма охранителни и разследващи функции. Това е причината той да смята, че искането на оставката на директора на БФС е "Паническо бягство от отговорност на хората, които по закон носят тази отговорност."

Не трябва да се допуска генерализация на проблема с нацистките обвинения към цялата страна, заради държанието на агитките, каза още той - никоя спортна федерация не отговаря за държанието на феновете си. Президентът напомни, исторически факти за опозицията на държавата срещу расизма. "Крайно неприятно е да се олицетворява страната със расизъм".

"Необходимо е държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство", каза още президента.