София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът Плевнелиев няма да назначава служебно правителство

Той оставя това право на Румен Радев

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще остави на приемника си Румен Радев правото да назначи служебно правителство и да определи датата на предсрочните избори. Това стана, след като Реформаторският блок върна проучвателния мандат за съставяне на кабинета и информира държавния глава, че няма съгласие между политическите сили в Народното събрание.

В страната е налице политическа криза, която прерасна в парламентарна.

Така президентът коментира ситуацията в момента. Най-добре е да имаме плавен преход от едно редовно правителство, към служебно, а след това към ново редовно правителство. Няма да допусна експерименти, заяви Плевнелиев.

С две служебни правителства за месец ще станем за смях. Светът просто няма да ни разбере. Моето Решение да дам правото на Радев е да гарантирам институционалната приемственост. Не искам да има съмнения, че подкрепям оставането на правителството в оставка и искам да го задържа, колкото може.

Решението на Плевнелиев означава, че до 22 януари ще управлява правителството в оставка на министър-председателя Бойко Борисов. На 22 януари Румен Радев ще положи клетва и ще встъпи длъжност като президент на републиката и ще може да състави служебен кабинет и да издаде указ за предсрочните парламентарни избори.

Във вторник председателката на БСП Корнелия Нинова поиска изборите да са на 26 март.