София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът Плевнелиев се поклони на гроба на Свети Кирил в Рим

Държавният глава е на посещение във Ватикана по случай 24 май

8 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Президентът Росен Плевнелиев отдаде почит пред гроба на създателя на славянската писменост свети Константин-Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава е на двудневно официално посещение във Ватикана, където бе приет на аудиенция от папа Франциск и се поклони на светите за българите места в Рим, по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

В базиликата „Санта Мария Маджоре“ президентът Росен Плевнелиев поднесе цветя пред възпоменателната плоча, поставена в знак на признание от страната ни към папа Адриан II, който през 868 г. благославя българската азбука, българските книги и делото на светите братя Кирил и Методий.

В Рим държавният глава посети църквата „Св. Павел ала Регола“, която е предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица. Храмът е изграден на мястото, на което е бил домът на свети Павел.

В рамките на визитата си държавният глава положи цветя и пред паметниците на Иван Вазов и на капитан Петко Войвода в италианската столица.

В предвожданата от президента Росен Плевнелиев делегация участват представители на парламентарно представените политически партии, както и ръководители на български духовни и културни институции.