София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът Плевнелиев ще получи украинската награда "Личност на годината"

Държавният глава е на посещение в Киев

8 годиниПолитика 20 Боряна Райчева

На тържествена церемония на 26 март в Киев държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде удостоен с наградата „Личност на годината - 2015“ за обществената му и политическа дейност в европейски и международен план и за приноса му за укрепване на отношенията на Украйна с международната общност, съобщава пресцентърът на държавния глава.

Българският президент ще бъде отличен с наградата и за приноса си за утвърждаване на единството на украинската нация, за последователните си позиции в защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и за отстояването на европейските ценности. Престижното отличие ще бъде връчено на президента Росен Плевнелиев от първия президент на Украйна Леонид Кравчук.

През настоящата година ще бъде отбелязана 20-годишнината на програмата „Личност на годината“ в Украйна. Наградата се връчва на личности с призната от европейската и световната общност професионална и обществена дейност, с принос в различни сфери на обществено-политическия и икономическия живот.

Сред носителите на наградата „Личност на годината“ са папа Йоан Павел II, президентът на Латвия Далия Грибаускайте, президентът на Полша Александър Квашневски (1995-2005 г.), президентът на Литва Валдас Адамкус (1998-2003 г.), Върховният представител за Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС Хавиер Солана (1999-2009).

По време на работното си посещение българският държавен глава ще проведе среща със своя колега президента на Украйна Петро Порошенко.