София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът прати АПК на Конституционния съд

Настоява да се отмени законът като противоконституционен

5 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Поскъпването в пъти на съдебните такси и ограничаването на възможността през съда гражданите да получат справедливост, провокира президента  Румен Радев за пореден път. След пренебрегнатото му вето, той сезира Конституционния съд с искане да бъдат обявени за противоконституционни и за несъответстващи на международни договори отделни разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс .

От прессекретариата на държавния глава съобщават, че Радев оспорва въведените правила за родовата и местната подсъдност по административни дела. Тези правила създават препятствия пред правораздаването за гражданите и организациите и не осигуряват по-лесен, по-бърз и по-евтин достъп до правосъдие. Поради това те не съответстват на принципа на правовата държава и на правото на защита.

Сред мотивите на президента да сезира Конституционния съд са и анализите на неговия екип, че :  с изменение на закона за Административно-процесуалния кодекс, съдебните такси са с 14 пъти по-скъпи за физически и юридически лица и 74 пъти за юридическите лица с нестопанска цел. Това ще затрудни обжалването на административните актове от гражданите и юридическите лица, а оттам и конституционно прогласеното право на защита.

Според президента Радев премахването на касационната инстанция в съдебните производства по административни дела отслабва възможността за юридическа защита на гражданите, което е недопустимо. Затова в сигнала си до Конституционния съд, Румен Радев оспорва премахването на касационната инстанция в Закона за достъп до обществена информация, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Кодекса за социално осигуряване, Закона за правната помощ, Закона за опазване на земеделските земи и в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс.

Припомням, че Радев вече наложи вето върху на спорните промени, с които се ограничава правото на гражданите и неправителствените организации да оспорват актове на изпълнителната власт. Ветото обаче беше отхвърлено с гласовете на мнозинството в парламента и сега президента сезира Конституционния съд.