София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът Радев: Акции много, но присъди малко

В президентството са постъпвали сигнали за работата на ДАБЧ

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В Президентската институция са постъпвали сигнали за Държавната агенция за българите в чужбина, а държавният глава е ги е предал незабавно на прокуратурата. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев в коментар на скандала с ДАБЧ и подозренията, че там се е търгувало с българско гражданство.

 „Акции много, но присъди малко в България. Рано е да давам оценки. Това можем да направим, след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността“, заяви Румен Радев.

Той обясни, че е провеждал разговори и с ДАНС по въпросните сигнали за ДАБЧ. Президентът коментира и ареста на семейство Баневи: „За да имаме успешна борба с олигархията трябва да имаме правоохранителни органи, които да не са подвластни на никого“.

Държавният глава взе участие в тържеството по случай завършването на „Випуск Ботевски – II смяна“ на Военна академия „Георги Стойков Раковски”.

Във връзка с думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ГЕРБ е „хвърлил на кучетата малкия си коалиционен партньор“ и това дали според него се прави опит политически да се изведат на преден план патриотите и Красимир Каракачанов като виновни за назначаването на Петър Харалампиев на този пост, президентът коментира: „Не влизам в кухнята на коалицията и на която и да било партията“.

По повод призива на премиера Бойко Борисов към редиците му – да говорят с конкретни данни и цифри, президентът заяви, че жизнено важните цифри за българските граждани не са в полза на управляващите и че не е уместно самодоволството на фона на милионите бедни и унизени.