София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът Радев дари кръв

БЧК стартира кампания за кръводаряване

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

БЧК стартира Националната кръводарителска кампания за Цветница под наслов "Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!". Президентът Румен Радев се присъедини към кампанията и призова хората да последват примера му. Държавният глава дари по-рано днес кръв за благородната инициатива, съобщиха от БЧК.

По думите на Радев с всяка капка дарена кръв се спасява живот, но и се дарява човечност. “Всеки доброволен кръводарител в България заслужава уважението ни заради избора му да помогне на напълно непознат човек”, допълнил той.
"Дарената кръв ни свързва завинаги в истории за благородство, състрадателност и памет за стореното добро. Нека всеки, който може да дари кръв, да се включи в кампанията за кръводаряване. Приемете личната ми благодарност, че ще дарите живот на човек в беда!", каза още държавният глава.

БЧК посвещава инициативата на 140-годишнината си, чийто патрон е президентът на България. Служители на президентската администрация и на Националната служба за охрана са дарили днес кръв. На 1 април в цялата страна ще има кръводарителска акция, организирана от Националния център по трансфузионна хематология, Министерството на здравеопазването и Българския Червен кръст, с подкрепата на Българската православна църква.