София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът Радев е на посещение в Русия

Днес той се среща с премиера Медведев

6 годиниПолитика 26 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев замина на двудневно официално работно посещение в Руската федерация.

Днес в Москва Радев ще разговаря с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев.

По-късно през деня в Большой театър българският държавен глава ще присъства на оперната постановка „Зигфрид“ от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет. 

В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

Ден по-късно президентът Радев ще се срещне в Сочи с своя руски колега президента Владимир Путин. Двамата президенти ще проведат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на двете официални делегации.

В Русия българският президен е дал интервю за тамошна медия, в което заявява, че България не може да закупи допълнително от Русия изтребители МиГ, тъй като според утвърдените от българското правителство изисквания самолетите трябва да са произведени и да са на въоръжение поне в една страна членка на НАТО или ЕС. 

По думите му изискването е логично, от гледна точка на съюзническите задължения на България, "така че нека бъдем реалисти - покупката на допълнителни изтребители МиГ е невъзможна", посочва Радев.

Президентът подчертава, че въпреки че България е член на НАТО, тя продължава да охранява въздушното си пространство с изтребители Миг-29, и във връзка с това е необходимо да се осигури своевременната им техническа поддръжка.

Пред вестикът, пред който дава интервюто, Радев допълва още, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. "Може да наречем това "Български поток", завършва българският президент.