София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът Радев се срещна с наши сънародници в Лисабон

Обеща засилване на връзките с българските общности зад граница

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

"През годините много наши сънародници потърсиха по-добро бъдеще зад граница, но съм уверен, че където и да се намирате, оставате завинаги свързани с България. Знам колко усилия е струвало на всеки от вас да успее на нова земя и това могат да го постигнат само хора с талант, с упоритост, затова и вашият успех в Португалия е такъв и за България". Това заяви държавният глава Румен Радев, който в сградата на българското посолство в Лисабон разговаря с наши сънародници, които живеят и работят в Португалия.

Държавният глава благодари на нашите сънародници за начина, по който представят своята родина. "С успехите, които постигате в областите на културата, образованието, инженерните дейности и високите технологии, вие давате необходимото доверие на държавното ръководство на Португалия и на местния бизнес да инвестират в България", заяви президентът Румен Радев.

Той отбеляза пред гостите, че страната ни е в процес на предефиниране на своите приоритети и визия за контактите и помощта, която оказва към българските общности зад граница. "Тази помощ не трябва да се ограничава само с подкрепа към българските църкви и културно-просветните дружества, защото вие заслужавате по-голяма подкрепа по отношение на квалификация, социални и пенсионни права, както и достъпност на транспортните връзки", подчерта още Румен Радев и увери сънародниците ни, че президентската институция е отворена за техните предложения и идеи.

Със срещата с нашите сънародници приключи държавното посещение на президента Румен Радев в Португалската република.