София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът Радев ще присъства на интронизацията на император Нарухито

Ще връчва и висши отличия на заслужили японски държавници

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

От 21 до 24 октомври президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Токио, по случай интронизацията на новия император на Япония Нарухито, съобщиха от прессекретариата на държавния ни глава.
През първия ден от визитата си Радев ще проведе работна среща с ръководството на японската корпорация „Мейджи“.
На 22 октомври държавният глава и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на церемонията по възкачването на престола на новия японски император Нарухито.
На 23 октомври Радев ще гостува на университета „Тойо“ в Токио, където ще изнесе лекция, посветена на перспективите за развитие на българо-японските отношения, и ще разговаря с ръководството на университета.
По-късно в същия ден държавният глава ще се срещне с групите за приятелство с България от двете камари на японския парламент. В рамките на срещата той ще връчи висши държавни отличия на представители на японските правителство и парламент за заслугите им в укрепването и развитието на партньорството между България и Япония.
В последния ден от гостуването си президентът ни ще се срещне с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе и ще проведе работна среща с представители на Японско-българския икономически комитет.
Радев ще разговаря с проф. д-р Тацуро Мацумае – президент на Токайската образователна система на Токайския университет, президент на Японската културна асоциация и председател на Японско-българската асоциация. Държавният ни глава ще връчи на проф. д-р Мацумае почетния знак на Президента на Републиката. В срещата ще участва и ректорът на Токийския университет д-р Кийоши Ямада.