София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът Румен Радев е на посещение в Азербайджан

Обсъждат азерския газ за България

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан. Основна тема, която се очаква да се обсъжда при разговорите е преносът и доставка на азерският  газ за България.

Предмет на разговори ще бъдат и аспекти от двустранния политически диалог, търговско-икономическото сътрудничество и партньорството в областта на образованието, науката и културата, отношенията и сътрудничеството в областта на енергетиката и транспорта, актуални международни теми и въпроси на глобалната сигурност и миграцията.

Днес държавният глава ще се срещне със своя колега Илхам Алиев, като по-късно двамата държавни глави ще произнесат речи.  Предвидени са още разговори с министър-председателя Артур Расизаде и заместник-председателя на парламента Зияфат Асгеров.

Разговорите за природен газ от Азербайджан са предмет на дългогодишни срещи, преговори и усилия на най-високо ниво. Но засега оставаха без резултат. 

Президентът Румен Радев е придружаван от съпругата си Десислава.