София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът Румен Радев на среща с президента на Италия

Акцент в разговорите им ще бъде кризата с мигрантите

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Президентите на България Румен Радев и Италия Серджо Матарела ще обсъдят търговско-икономическите връзки между двете страни и сътрудничеството в Европейския съюз и НАТО. Акцент в разговорите им ще бъде кризата с мигрантите. Посещението на Радев в Рим е продължение на посещението му в Гърция и разговорите с гръцкия президент.

“ Ние имаме общи проблеми като държави на първа линия по отношение на миграцията и тук ние наистина отиваме на обединяване на нашите позиции, защото Дъблинското споразумение поставя нашите държави в едно неравностойно положение. По силата на това споразумение мигрантите, които са регистрирани на териториите, където първи влязат, подлежат на връщане в същите тези държави, но ние считаме, както и гръцкият президент, че това е несправедливо. Ето по тези въпроси, по проблемите на Шенген ще се видя с италианският президент", коментира Румен Радев.