София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът с коментар за F-16 пред медиите

Председателят на Комисията по отбрана призова към държавническо мислене

пропускане
5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев ще мотивира пред медиите по-късно днес наложеното от него вчера вето върху сключените договори за изтребителите F-16. 
 
Припомняме, че на 19 юли Народното събрание с мнозинство от гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО ратифицира 4 договора със САЩ за купуване на 8 изтребителя F-16 и поддръжка, за доставка на боеприпаси, за  купуване на ракети и свързани материали и услуги, както и за многофункционална система за разпределение на информация и свързана с нея поддръжка и оборудване.
 
В писмените си мотиви, станали известни вчера, Радев посочва, че основна причина за ветото е, че законопроектът за ратификация е приет на две четения "по бързата процедура" - тоест в рамките на едно заседание минаха и двете гласувания. 
 
"Такава практика съществува при ратификации, но най-често се използва, когато по документите за ратификация няма спорове по същество или са приети с огромно мнозинство.", сочи още държавният глава.
 
Веднага след налагането на ветото, председателят на Комисията по отбрана- генерал Константин Попов призова към държавническо мислене, а също да няма емоции и да не се налагат партийни интереси, когато става въпрос за интересите на България. Според него достатъчно много вече  се е изговорило в продължение на години какъв самолет ни трябва. Всеки си стоял на своята позиция и тези позиции били ясни.