София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът се надява на правителство на националното единение

Държавният глава ще свика Народното събрание в законоустановения срок

7 годиниИзбори 2017 3 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев заяви, че ще свика Народното събрание в законоустановения срок. По конституция парламентът трябва да се събере на първото си заседание най-късно един месец след изборите. Ако държавният глава не свика Народното събрание, това може да стане с подписите на 1/5 от народните представители.

По-рано се появиха публикации, че след неофициални консултации между президента и политическите партии е решено първото заседание на парламента да е след Великден, на 19 април. Засега това не е потвърдено.

Президентът коментира, че моментът е труден и най-вероятно за съставянето на правителство ще се наложи коалиция и ще са необходими компромиси.

"В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат наистина едни сериозни компромиси и нека те спокойно обмислят, какво означават те, каква е тяхната цена и най-важното е в никакъв случай да не взривят бъдещето време", каза държавният глава.

Радев отказа до коментира каква коалиция ще бъде най-добрият вариант с уточнението, че не иска да влияе.

"Надявам се да бъде кабинет на националната цел и националното единение", каза още президентът.