Гледай
на живо

Президентът сформира Съвет за стратегическо развитие на България

Румен Радев: Страната има нужда от нови идеи

Президентът сформира Съвет за стратегическо развитие на България България се намира в критичен момент от своето развитие. Българската демокрация ускорено губи позици... thumbnail text

България се намира в критичен момент от своето развитие. Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване. Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод втората годишнина от встъпването му в длъжност.

„Доверието в Народното събрание достигна критично ниски нива, все повече закони се изменят кардинално с преходни изменения. Законодателният процес става непредвидим, лобисткото законодателство измества безцеремонно общественият интерес. Сривът на доверието и противоречията в коалицията блокират нуждата от реформи”, заяви Румен Радев.

Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно и справедливо законодателство, каза президентът, който досега е налагал вето седем пъти, а НС се съобрази само с едно от тях. „5 пъти сезирах Конституционния съд”, категоричен е Радев.

Запитан, дали би подкрепил нов политически проект, Радев отговори: Да, ако той отстоява безкомпромисното прилагане на закона, пречупва корупцията, отстоява свободата на словото и работи за модернизацията на България.