София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът стана патрон на филм за Владимир Вазов

Стотици присъстваха на премиерната прожекция в София

5 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Държаният глава Румен Радев уважи с присъствието си в столичния Дом на киното снощи премиерата на документалния филм с игрални елементи "Непобедимият генерал Владимир Вазов”.  Освен, че посети събитието, президентът е и негов патрон.
 
Прожекцията, посветена на отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война, разказва съдбата на големия български генерал Владимир Вазов, помогнал за извоюването на легендарната победа в битката при Дойран.
 
Чрез този вълнуващ разказва на Вазовата баба, лентата, създадена от режисьорът и сценарист Татяна Пандурска, повежда любопитния зрител по пътечките, водещи до началото на един от най-значимите родове в нашата история, а  в последствие повдига и булото над живота на най-малкия брат в семейството на патриарха на българската литература- Иван Вазов, а именно Владимир Вазов.
 
По думите на създателката на филма, спомените на генерала и белезите, които изживените събития са оставили върху личността му, днес могат да ни служат, както като вход към разбирането на събитията у нас и посветена през изминалия 20-ти век, така и като урок по морал, сила и храброст, завещан ни от непобеденият генерал.
 
Освен като ненадминат пълководец, в лентата Владимир Вазов е представен и като едно от успешните градоначалници на София. Постът той заема в продължение на шест години.
 
Събитието снощи беше посетено от стотици граждани, водени от любопитството да разберат повече за  впечатляващата, но все още малко известна личност на генерала.